Praktijkonderzoek ‘Bankinvesteringen in fossiele brandstoffen en duurzame energie’ (2015)

In 2015 verscheen het praktijkonderzoek naar de investerings- en financieringspraktijk van banken in fossiele brandstoffen dan wel duurzame energie.

Achtergrond
De belangrijkste manier om de CO2-uitstoot en het broeikaseffect te verminderen, is minder fossiele brandstoffen gebruiken. Wanneer banken bedrijven financieren in sectoren waarin fossiele brandstoffen worden gebruikt of gewonnen, dan financieren zij de uitstoot van broeikasgassen. Door bedrijven te financieren die actief werken aan duurzame energie, leveren ze juist een bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering.

Welke banken investeren in fossiele brandstoffen?

  • ING investeert acht keer meer in fossiele dan in duurzame energie. Van de minimaal 30 miljard dollar die de onderzochte banken in de afgelopen vijf jaar in fossiele-energiebedrijven investeerden, komt maar liefst 25 miljard dollar voor rekening van ING. 
    undefined
  • ABN Amro en AEGON zijn ook relatief grote investeerders in fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector. Het verlaagde zijn investeringen in de fossiele-energiesector de laatste jaren wel.
  • Van Lanschot en SNS Bank lenen niet aan energiebedrijven, maar beleggen wel in fossiele-brandstofbedrijven.
  • Delta Lloyd belegt in duurzame energieopwekking. Het investeert daarnaast nog wel veel in fossiele-energiebedrijven, maar reduceerde die beleggingen in de afgelopen jaren.
  • ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek. NIBC investeert niet in de fossiele-brandstofbedrijven. Triodos en ASN Bank investeren alleen in duurzame energie.

undefined

Welke banken zetten stappen n.a.v. het onderzoek?

  • De CEO’s van elf Nederlandse banken lanceerden een dag voor publicatie van het rapport een gezamenlijk klimaatstatement. De Eerlijke Bankwijzer vond het een relevant en sympathiek statement, maar ook te vrijblijvend. Lees  onze reactie op de klimaatstatement.
  • ING kondigde op 27 november 2015 aan om te stoppen met het financieren van nieuwe kolenbedrijven. Lees onze reactie hierop

Lees het persbericht en het onderzoek in het Engels of de Nederlandse samenvatting

Hoe scoren banken op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×